Bellesa sota el Sol (I)

Una pell lleugerament bronzejada és part essencial de l’estiu i de les vacances. El sol no és el nostre enemic, al contrari, en petites dosis:

 

  • Estimula la síntesi de vitamina D.
  • Millora algunes alteracions cutànies, com la psoriasi, l’acne o l’èczema atòpic.
  • Actua com a antidepressiu natural.

 

Lamentablement, en dosis excessives provoca:

 

  • Alteracions cutànies com: eritemes, cremades solars, taques i deshidratació.
  • Foto envelliment.
  • Malalties greus com el càncer de pell.

 

Però, sabem què són les radiacions solars? Doncs són un conjunt de radiacions electromagnètiques emeses pel sol amb un espectre continu i molt ample de longituds d’ona. No totes les radiacions electromagnètiques arriben a la Terra ni ho fan per igual; a més a més, no arriben de manera constant, i la seva quantitat varia durant el dia.

 

Les principals radiacions que afecten a la nostra pell són:

 

  • Les ultravioletes tipus A (UVA).

Equivalen a un 4,9% de l’energia total del sol. Tenen un elevat poder de penetració, actuant fins a la dermis. Originen un bronzejat immediat que es va tornant més pàl·lid si persisteix l’exposició.

Provoquen fotoenvelliment, degeneració cutània i formen radicals lliures, podent causar eritema si l’exposició és prolongada.

És el tipus de radiació que persisteix durant tot el dia, de les 8 del matí a les 6 de la tarda, i durant tot l’any.

 

  • Les ultravioletes tipus B (UVB).

Representen un 0,1% del total de les radiacions què ens arriben del sol.

Actuen sobre l’epidermis (tenen un nivell de penetració inferior a les UVA), provoquen l’eritema solar, originen un bronzejat més durador que les UVA però necessita de més dies d’exposició i comença amb una lleu vermellor de la pell.

Disminueixen la capacitat de defensa del sistema immunitari i són un factor clau en el desenvolupament del càncer de pell.

S’incrementen entre les 10 del matí i les 4 de la tarda, horari en el qual es recomana no exposar-se al sol de manera directa.

 

  • La radiació visible (VIS), HEV o llum blava.

Representa un 39% de les radiacions electromagnètiques solars.

La llum blava, també coneguda con radiació visible d’alta energia, és utilitzada pel nostre cos per regular els cicles naturals de la son.

Cal tenir en compte que aquesta llum també la rebem des dels diferents dispositius electrònics que fem servir (ordinadors, telèfons…) i provoquen danys similars as raigs UV: alteracions pigmentàries, mala oxigenació i fotoenvelliment digital.

 

  • Els infra rojos (IR).

Suposen el 56% del total de l’energia del sol

Es perceben com a sensació de calor i tenen un elevat poder de penetració, arribant inclús a la hipodermis.

Poden provocar vermellors arribant inclús a desencadenar un eritema tèrmic caracteritzat per una deshidratació i l’augment de la temperatura cutània. Provoquen una gran alteració del col·lagen i potencien els efectes nocius dels UVA i UVB.

 

La nostra pell però està capacitada per defensar-se de tots aquests efectes negatius del sol. És l’anomenat Capital de Protecció. A més a més, existeixen els fotoprotectors, productes que s’apliquen sobre la pell per tal de protegir-la dels efectes perjudicials de les radiacions solars. De tot això parlarem properament.

 

 

 

 

Maica López Medina

Atemporal Esthetic Lab

No hi ha comentaris

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.