La higiene facial professional en cabina

La neteja o higiene facial en cabina és un tractament molt més important del que pugi semblar inicialment. Amb aquest tractament no només eliminem la brutícia acumulada sobre la pell, si no que, en realitat, el que fem és permeabilitzar-la, fer-la més receptiva a l’absorció dels principis actius de la cosmètica domiciliària i també de la que puguem fem servir en altres tractaments de cabina.

 

És per això que els dos passos més importants del protocol són:

  • L’exfoliació, peeling o renovació cel·lular, en aquest procés alliberem la via de penetració trans epidèrmica, és a dir, entre les cèl·lules de la capa còrnia de l’epidermis; aquesta és, de fet, la manera principal en que els actius cosmètics són absorbits per la pell.

 

La renovació cel·lular és el procés pel qual les cèl·lules de capa còrnia (corneòcits), que ja han acabat la seva vida útil, i que sovint anomenem cèl·lules mortes, cauen, deixant pas a les cèl·lules epitelials que arriben des de la capa basal. Aquestes cèl·lules són més mes sanes i lluminoses i, en definitiva, més joves. La durada d’aquest procés és idealment d’un mes, uns 28 dies.

 

A partir dels vint-i-un anys, aproximadament, la mitosi cel·lular s’alenteix, i tot el nostre cos comença a envellir, inclòs la pell, de manera que la renovació cel·lular cada vegada és més lenta i les cèl·lules mortes es mantenen sobre la pell més temps del desitjable. Hi altres factors, a part de l’edat, que dificulten l’exfoliació natural de la pell, per exemple, a les pells greixoses sovint els corneòcits es queden adherits, o en el cas de portar alguna zona del rostre permanentment tapada (com passa en oficis en els que es porten gorres o mascaretes) també es dificulta l’eliminació de cèl·lules mortes.

 

 

 

L’efecte, perjudicial, d’aquesta falta de renovació és doble; d’una banda la nostra pell apareix apagada, grisenca, falta de vitalitat i de lluminositat, inclús amb zones més fosques i d’altres més clares degut al gruix desigual d’acumulació de cèl·lules. D’altra, donat que a nivell molecular les cèl·lules malmeses tendeixen a compartir enllaços, es forma una barrera molt forta que no permet l’absorció dels actius cosmètics.

 

Per tal de revertir aquesta situació, a les neteges de cutis es porta a terme el que anomenem exfoliació, peeling o renovador cel·lular, sent, segons la meva opinió, la fase més important de tot el procés de neteja.

 

La tipologia d’exfoliants és molt variada, però podem classificar-los en tres grans grups: els exfoliants mecànics, on els més habituals són les cremes amb partícules que per fricció van aixecant les cèl·lules mortes; el carbó actiu, per pells intoxicades o amb impureses; i els àcids, que a més a més de la funció queratolítica estimulen la renovació cel·lular. A més a més, en cabina, disposem d’equips com la paleta ultrasònica, la micro dermoabrasió o la hidro dermoabrasió.

 

 

  • L’extracció del barbs, el que col·loquialment anomenem “punts negres”.

 

El porus o fol·licles pilosebacis, són un micro canal que connecta directament amb la dermis, i a la dermis és on sempre volem actuar, doncs és on es troben les fibres (col·lagen, elastina…) que mantenen la nostre pell sana i jove. Per tant, si estan nets i accessibles, són una via molt important per l’absorció de principis actius.

 

I per què es taponen els porus? Doncs per diferents factors, sovint són partícules que es troben a l’ambient i que es dipositen sobre la pell encaixant a la boca del porus, però també els propis corneòcits o les cèl·lules mortes acumulades. D’aquí també la importància d’una bona higiene facial diària a casa.

 

Un cop tancada la sortida del fol·licle, el greix s’acumula a l’interior, es solidifica i enquista i, si s’oxida, és quan el percebem de color fosc, d’aquí el nom col·loquial de punts negres. Val a dir que això no sempre succeeix, i que poden haver porus taponats sense tenir aquesta tonalitat i que també hem d’extreure durant la neteja.

 

Doncs bé, amb l’extracció de la neteja de cutis és com alliberem la via trans annexial d’absorció de principis actius. Per a disgust generalitzat, actualment l’extracció es continua fent manualment, cap dels dispositius inventats (ni tan sols el més nou, l’Hydafacial) han aconseguit ser prou efectius com per substituir totalment l’extracció manual que, se’ns dubte, es converteix en el moment menys agradable de la sessió.

 

A banda d’aquests dos passos, les fases del protocol estàndard complert d’una higiene facial són: desmaquillat, exfoliació, preparació de la pell per l’extracció dels barbs, extracció, massatge, mascareta, crema i protecció final. La cosmètica utilitzada en cadascun d’aquests passos del protocol també està estandarditzada.

 

Donat que no totes les pells són iguals i, per tant, no totes tenen les mateixes necessitats inclús quan parlem de neteja, bona part dels Centres d’Estètica disposem d’higienes més complertes, és el que a l’Atemporal anomenem Higiene Premium.

 

Una Higiene Premium va molt més enllà d’una simple neteja, ho convertim en un tractament complert per la pell. Sense obviar cap dels passos del procediment estàndard, afegim l’aparatologia i la cosmètica necessàries per aconseguir una millora global del cutis, que esdevé més net, però també més sa, lluminós, relaxant, hidratat i rejovenit.

 

Finalment la pregunta què sempre ens fan: I cada quant s’ha de fer una neteja de cutis? Doncs sense cap més dada, el que qualsevol esteticista contestaria és: cada mes.

 

A partir d’aquí les dades i circumstàncies de cada persona en permeten ser més exactes. Contesta amb un SI o un NO a aquestes preguntes:

 

– Et neteges el cutis diàriament, dia i nit?

– T’exfolies la pell mínim un cop cada 15 dies?

– Diries que la teva pell és normal, mixta o seca?

– Treballes a casa, en una oficina, un comerç, servei tècnic o ets docent, és a dir, en un ambient reduït i controlat (no en un hospital, fàbrica, taller, magatzem…)?

 

Si has contestat SI mínim a tres d’aquestes preguntes, probablement podràs espaiar el temps entre neteja i neteja. I si has contestat NO més de dos vegades, ja pots córrer i demanar cita al teu Centre d’Estètica de confiança!

 

En qualsevol cas, en qüestions relatives al cutis, el millor sempre es demanar un diagnòstic facial presencial amb una facialista.

 

Maica López

Facialista

Atemporal Esthetic Lab

No hi ha comentaris

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.